شرکت کشت آب پایدار زنجان
سیستم بازچرخانی پساب کشت تلفیقی:
آکوآپونیک نوعی از سیستم هیدروپونیک یا سیستم کشت بدون خاک است و به تلفیق تولید ماهی و گیاه در یک رابطه همزیستی اطلاق میشود. در کشت آکوآپونیک گیاهان نیازی به تزریق مواد غذایی ندارند، در این سیستم، پساب ماهی به عنوان کود برای گیاه مورد استفاده قرار میگیرد و آب تصفیه شده توسط گیاه به استخر پرورش ماهیها برگشت داده میشود. در واقع آکوآپونیک به عنوان سیستم تلفیقی هیدروپونیک و پرورش ماهی نیز شناخته میشود و مواد اضافی یک سیستم به عنوان غذا یا سوخت برای سیستم دیگر مصرف میشود. در ضمن، با کشت آکوآپونیک، از یک واحد تولیدی دو نوع محصول تولید میشود و این موضوع در مناطق خشک و نیمهخشک که کمبود آب محسوس است، بسیار حائز اهمیت است. از همه مهمتر اینکه آکوآپونیک مدلی برای کشاورزی پایدار است.
در این طرح شرکت کشت آب پایدار زنجان یک بخش دیگر به زنجیره فوق اضافه نموده و پرورش طیور مانند بلدرچین و کبک را در فضای روی استخر پرورش ماهی افزوده است.
تأمین پروتئین از حشره جهت جایگزینی سویا در جیره غذایی دام، و طیور و آبزیان:
استفاده از کرم به عنوان منبع غذایی در جیره غذایی دام، و طیور و آبزیان، نه تنها رشد طبیعی و سالم آنها را تضمین میکند، بلکه به طور غیرقابل باوری آنها را آرام و اهلی میکند. میلورم عاری از هرگونه انگل و بیماری بوده و به علت تغذیه از سبوس و سبزیجات، منبع سرشار از پروتئین و مکمل غذایی بسیار غنی برای پرندگان، ماهیها، خزندگان و پستانداران کوچک بهشمار میآید.
میلورم به علت پروتئین بالایی که دارد باعث مقاوم شدن طیور و آبزیان نسبت به بیماریها و سایر مشکلات معمول میشود (تقویت کننده سیستم ایمنی) و میزان زنده ماندن طیور و آبزیانی که از میل ورم تغذیه می کنند تا ۹۰٪ افزایش مییابد. همچنین اگر در جیره مرغهای تخمگذار گنجانده شود، عملکرد تخمگذاری را تا ۲۰٪ افزایش میدهد.
تاریخچه:
طرح اول:
شرکت کشت آب پایدار زنجان در سال 1394 در شهر زنجان ثبت و تأسیس گردید و پس از ثبت اختراع، عنوان فناور برتر را در جشنواره ملی فناوریهای آب، خاک و محیط زیست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری دریافت نمود. این شرکت پس از ارزیابی و دریافت تأییدیه دانش بنیانی در پارک علم و فناوری دانشگاه علوم پایه زنجان مستقر شد. در سال 1395 اقدام به دریافت مجوزهای دامپزشکی و موافقت اصولی از وزارت جهاد کشاورزی برای پایلوت طرح تولید ماهی و طیور به روش سیستم بازچرخانی آب و استفاده از پساب کشت تلفیقی کرد. سپس در سال 1396 با دریافت تسهیلات قرضالحسنه از صندوق نوآوری و شکوفایی برای اجرای پایلوت به مقیاس 3000 مترمربع پروانه تأسیس طراحی و اجرای سیستم را دریافت نمود. سرانجام در سال 1397 پروانه تولید و تولید آزمایشی جهت عیبیابی سیستم و برطرف نمودن ایرادات سیستم را دریافت نمود و از سال 1398 تاکنون در حال بهرهبرداری از این سیستم میباشد.
طرح دوم:
نمونه آزمایشگاهی تولید میلورم با استفاده از پژوهش بر روی يافتههاي علمي ساير کشورها، در سال 1396 در يک فضای بسته 100 متري توسط صاحبان شرکت، جهت تأمین پروتئین جیره طیور و آبزیان تولیدی شرکت اجرا شد و عملکرد مطلوب آن باعث گسترش مزرعه گردید. در سال 1399 در پی فراخوان معاونت فناوری ریاست جمهوری از شرکت های دانش بنیان در خصوص ارائه راهکار جایگزینی پروتئین سویا، شرکت راه حل استفاده از میلورم را بهعنوان جایگزین سویا پیشنهاد نمود که مورد پذیرفته قرار گرفت و منجر به عقد قرارداد همکاری سهجانبه بین ستاد توسعه زیستفناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی کشور و این شرکت گردید. این طرح بهصورت پایلوت نیمهصنعتی در مرکز تحقیقات کشاورزی و منایع طبیعی استان زنجان در زمینی به مساحت 250 متر مربع توسط این شرکت اجرایی شد. در حال حاضر، اجرای این پایلوت اتمام یافته و در حال کار است و شرکت قصد دارد سرمایهگذاری را توسعه داده و فاز بزرگتر طرح را در عرصه 6000 مترمربعی اجرا نماید.